Home » Debatt, Featured, Psykisk ohälsa, självmord

Självmord på internet – radiodokumentär

1 November 2010 2 Comments

Sedan en 21-årig man tog sitt liv inför sin webcam på Flashback för några veckor sedan har debatten gått het. Blir sårbara människor uppmuntrade till att ta livet av sig på internet? Bör internetforum och communities ta ett större ansvar?

Redan innan incidenten på Flashback var internet och självmord, och självmord på internet ett flitigt diskuterat ämne. BBC har nu en radiodokumentär om den komplexa kommunikationen mellan suicidala personer i chatrum.

Mind Hacks
, som tipsar om programmet, skriver såhär:

“Bortsett från att programmet är baserat på grundlig research och är en nyanserad granskning av problemen, låt mig bara påpeka att det säljs in på en korkad premiss, nämligen: ‘Uppmuntrar internet sårbara personer till att ta livet av sig?’

Det är uppenbarligen känt att personer i passerande bilar har ropat ‘hoppa!’ till suicidala personer på Golden Gate-bron men du skulle aldrig se en artikel titulerad: “Uppmuntrar transportsystemet sårbara människor till att ta livet av sig?” Sorgligt nog innebär folks oro över ny teknologi att du kan komma undan med såna meningslösa generaliseringar när vi talar om hur folk interagerar online.”

I dokumentären intervjuas familjer som förlorat anhöriga som deltagit i onlinegrupper, poliser som utrett sådana dödsfall samt en administratör för ett självmords-chatrum. Dessutom tar det upp fallet William Melchlert-Dinkel, som i USA åtalades för att ha uppmuntrat personer till att ta livet av sig via internet.

Därtill diskuteras lösningar på problemet. Medan ett vanligt lösningsförslag är att “banna” sagda chatrum menar dokumentären att det finns preliminär forskning som tyder på att dessa chatrum faktiskt kan ha en reducerande effekt på suicidalitet. Även här diskuteras också uppsökande arbetare som erbjuder stöd till personer som uttrycker önskningar om att ta livet av sig eller skada sig själva.

Streama dokumentären här!
Ladda ner dokumentären på podcast här.
Läs Mosskins artikel på Newsmill om (ungefär) samma ämne här.

2 Comments »

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.